Mansikan satokausi lähestyy

Nyt näyttää siltä että mansikan satokaudesta tulee lyhyt .jonkinverran pienimarjaisempi mutta sitäkin makoisampia marjoja saadaan tänä kesänä.
Tähän mennessä olemme istuttaneet uutta mansikkamaata , kitkeneet pois rikkaruohoja ,ajaneet ruohonleikkurilla käytäviä ym. valmistelevia töitä.
Jos ilmat jatkuu suotuisana niin kakkumarjat on juhannuksena jo pöydässä.
Siis juhannuksen jälkeen mansikkausi aukeaa Murumäellä.

Murumäen mansikkatilan kuulumisia

Eräänä päivänä olin kävelemässä marjakorin kanssa punnituspaikalle kun pihaan kaarsi viehkeä rouva autollaan
konehallille menevälle tielle. Kysyy ”Saako tämä auto olla tässä ?” Vastaan että ”Kyllä saa ”.
Nainen tarkentaa ” Oletteko te talon isäntä ? ” Tuntuipa mukavalta aherruksen keskellä todeta että ”Kyllä olen
Elämän ilo löytyy joskus pienistäkin asioista.

Alkavalla viikolla toinen Irina lähtee kotimaahan töihin. Meinasin kirjoittaa että hommiin , mutta joku voisi tulkita väärin. Niin -toinen Irina jää keräämään tilauksia ja siirrymme pikkuhiljaa itsepoiminta aikaan.

Mansikkakautta on jäljellä noin kolme viikkoa. kakkumarjat voi löytyä pellosta sen jälkeenkin.
Tämä olettamalla että säätilassa ei tapahdu olennaista muutosta

Tervetuloa mansikkaan Murumäelle!

Pertti

Mansikkakausi pyörähtää käyntiin ensi viikolla

Pieniä määriä on jo saatu kerättyä, mutta varsinainen pääsato ajoittunee ensi viikonlopulle kun lämpötila kipuaa yli hellerajan.
Ilahduttavinta on ollut kysynnän voimakas kasvu, toivon sydämestäni että pystyisin siihen hellepäivän jälkeen vastaamaan lisäaineettomilla kemikaalittomilla mansikoilla niinkuin edellisinäkin vuosina.
Ekä tästä tulee sateista ja kylmistä säistä huolimatta kunnon mansikkakesä.

Makoisat mansikat valmistuu hiljalleen murumäellä

Mansikat ovat tänään osin raakilevaiheessa.

Kertaalleen mansikkapenkit on kitketty ja riviväleistä ruohot poistettu kolmeen kertaan. Odotettavissa on osin vielä toinen kitkukerta ennen sadonkorjuuta.

Murumäellä valmistaudutaan tulevaan satokauteen juuri valmistuneella kylmiöhuoneella ja pakastinhuoneella.
Tämän johdosta käsittely , vastaanotto ja pakkaustilat ovat siirtyneet viimeksi valmistuneen navetan maitohuoneeseen.Näillä toimilla saamme siistit asialliset tilat mansikan käsittelyyn ja pakkaamiseen.

Uutena palveluna teemme aikarajojen puitteissa mansikan pussittamista jo satokaudella. Pussitamme pakastetun kannattoman mansikan irtomarjoina kilon pusseihin. Näin ostaja pääsee pakastamisesta vähemmällä hermoilulla.
Pakastettu kannaton luomumansikka maksaa 10 € / kg . Pellosta itse keräten luomumansikka maksaa 5€ / kg ja valmiiksi kerätty 30 € / 4 kg laatikko.

TERVETULOA MANSIKKAAN

Mansikan säilöntäajankohta

Kiitoksia ensiksi kaikille jotka luette blogiani. Tänne kirjoitan keskikesän herkusta nimeltä mansikka.
Nyt tänä kesänä kerättävää mansikka-alaa on liki 3 hehtaaria.
Jatkamme entiseen tapaan : voi käydä itse keräämässä , voi käydä tilalta valmiiksi poimitut ,tai toimitamme
mansikat kotiin lähietäisyydelle.Myös REKO – lähiruokaketjuun toimitukset jatkuvat.

Uutena palveluna ehkä otamme valmiiksi pakastetut tuotteet.
Valmistumassa on noin 15 km3 kylmiö ja 15 km3 pakastin. Lisäksi kaksi Irinaa poimii poiminta-aikaan pellolla mansikkaa.Näillä toimilla yritämme varmistaa että mahdollisimman vähän jää marjaa peltoon.

Mansikka valmistuu noin 15.7 poimintakuntoon. Toivomme siis hyviä keruusäitä 15.7 – 30.7 väliseksi ajaksi.
Siispä emännät tai ”hellapoliisit ” tarkastelkaa pakastimia mitä sieltä löytyykään ja sulattakaa jäät tarvittaessa.
Valmistaudumme uuteen satokauteen.

Murumaen mansikka toivottaa kaikille mukavaa ja mansikan makuista kesää 2017.Tapaamisiin!

Pertti

Kevättoimia mansikkapellolla

Niin on aika vierähtänyt että on aika kääriä hihat ( jos tarkenee , aamulla -5 astetta ) ja ryhtyä töihin mansikkapellolla.
7 linnunpöttöä on tehty ja viety puihin, toivottavasti saan jonkun haukan niissä pesimään. Se olisi luonnollinen pelote rastaille jos haukka liitelisi mansikkapellon yllä.Lisään vielä lähipäivinä 3 pönttöä lisää.

Rakenteilla on uudempaan navettaan mansikan vastaanotto ja jäähdytystilat.Maitohuoneesta tulee käsittelytilat ja lisäksi tulee kylmiö sekä pakastushuone. Valmista lienee ennen mansikan kypsymistä tänä vuonna.

Viime kesänä vitsailin että tulevana kesänä tarvitaan poiminta ajaksi 2 Irinaa, kun pestasimme Irinan viime keväänä. Nyt sitten Irinalla oli ystävä joka tarjoutui töihin ja hänen nimensä olikin Irina. Ompa sitten Irina ykkönen Irina kakkonen.

Entisten rönsyjen poisto uuden mansikkapellon istutus on seuraavat työvaiheet alkavana keväänä.

Poiminta-ajankohtaa ei vielä ole tiedossa , riippuu säätilasta , mutta heinäkuulle luultavasti mennään ellei ihmeitä tapahdu.

PERTTI

REKO-myyntiä ja tulevaisuuden suunnittelua

Olemme olleet REKO – lähiruokaketjun myyntitapahtumissa Taitokorttelissa Joensuussa. Taitokorttelissa siksi kun tori on remontissa ja sieltä on kaikki toiminnot lopetettu. Toivottavasti tulee hyvää aikanaan.

REKO – tilauksia on tullut mukavasti, kiitos siitä tilaajat. Samalla olemme toivottaneet tervetulleeksi uudet ja vanhat sekä vähän pienemmät asiakkaat keräämään kesällä mansikkaa suoraan pellosta. Mansikka lienee säilynyt hyvin lumipeitteen alla. Muutama jänis ja kauris käy kuopimassa mansikkamaata syödäkseen mansikanlehtiä, muutoin on hyvä lumipeite päällä.

Vijelysuunnitelmaa ryhdymme laatimaan yhteistyössä Pro Agrian kanssa lähiaikoina.Mansikka ja marjat on siinä vahvasti mukana. Tapaamisiin REKO:ssa kesätorilla tai tilallamme Jaamalla

Lähestyvä mansikkainen joulu

Mansikat pellolla pääsivät suojaan lumipeitteen alle. Toivottavasti pellolla riittää lunta ja suojaa mansikoilleaina huhtikuulle saakka.
Olemme käynnistelemässä mansikan myyntiä lähiaikoina REKO Joensuun kautta.
Tarkoitus olisi käydä Joensuussa myymässä tuotteitammeennen joulua.
Lisää valikoimaan on tullut luomuvadelma, mustikka, ja kanttarelli.
Nähdään siis REKO:ssa Joensuussa ja kaikille ystäville ja tuttaville Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta

Kiitoksia kesän 2016 asiakkaat

Mansikkakesä 2016 on nyt monen kokemuksen saattelemana jo takanapäin. Viimeinen työrupeama tosin tulee tulevana viikonvaihteena kun leikkaamme rönsyjä tulevan kesän istutuksiin.

Kauden alussa jouduimme panemaan osan sadosta omiin pakastimiin kun kysyntää ei ollut eikä meillä  ole kenenkään kanssa toimitussopimuksiakaan.Sitten saapuivat päivittäiset sateet jotka verottivat osan sadosta. Samoin kävi monelle muulle viljelijälle. Kysyntä elpyi ja kauden lopussa emme pystyneet vastaamaan kaikkeen kysyntään. Lähiruokapiiri REKO Joensuu / Kitee osoittautui hyväksi markkinointikanavaksi.Saimme ensi kesäksi myös tilauksia mansikoista , mutta lisää mahtuu.Siitä lähdemme mansikkakesään 2017.

Tapaamisiin syksyn – talven mittaan REKO:n tapahtumissa.

Myynnissä 400 litran verran mehu – hillo  mansikkaa (pakaste) 4€/kg. Ota yhteyttä.

Pertti